Wieprzowina

Informacje podstawowe

 

Dostępność wieprzowiny

 

Obok innych mięs, takich jak wołowina, konina czy baranina, wieprzowina zaliczana jest do mięs czerwonych i jest stałym elementem polskiej kuchni. W chwili obecnej w Polsce prowadzi się hodowlę polskich ras świń: białej zwisłouchej, wielkiej białej polskiej, puławskiej, złotnickiej białej, złotnickiej pstrej, oraz 4 ras zagranicznych: Pietrain, Duroc, Hampshire i belgijskiej zwisłouchej. Kupując mięso wieprzowe warto jest sięgać po to z ras rodzimych - zaletą mięsa ras rodzimych jest ich kruchość oraz bardzo dobry smak. Polecamy też wybierać wieprzowinę z hodowli ekologicznych! Ekologiczne produkty mięsne wysokiej jakości znajdziemy w dobrych sklepach mięsnych i ze zdrową żywnością, a także zaopatrując się bezpośrednio w gospodarstwach ekologicznych. 

 

Czy wiesz, że…?

 

Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat! 

 

Właściwości i skład

 

Wieprzowina dostarcza nam przede wszystkim pełnowartościowego białka, bardzo dobrze przyswajalnego i zawierającego pełen zestaw aminokwasów. Jest bogata w żelazo hemowe, które jest znacznie lepiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, które znajdziemy w produktach roślinnych. Zawiera także witaminy: B1, B6 i B12 oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K. W zależności od części tuszy oraz od sposobu przyrządzenia wieprzowina dostarczy nam różną ilość kalorii. 

 

Rola wieprzowiny w diecie i korzyści zdrowotne

 

Obecna w mięsie wieprzowym witamina B1 wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego, a witaminy B6 i B12 regulują produkcję czerwonych krwinek. Żelazo odpowiada za prawidłowe utlenowanie wszystkich tkanek, dbając o transport cząsteczek tlenu z płuc do innych miejsc w organizmie. Wieprzowina zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, które m.in. chronią nas przed chorobami układu krążenia, wpływają korzystnie na poziom “dobrego” cholesterolu HDL, równocześnie obniżając stężenie “złego” cholesterolu LDL. 

 

Jak przygotowywać wieprzowinę i jak często ją spożywać?

 

Przyrządzając mięso wieprzowe w odpowiedni sposób, możemy zmniejszyć ilość tłuszczów w spożywanych posiłkach. Dobrym pomysłem jest pieczenie, gotowanie lub duszenie mięsa z dodatkiem przypraw, ziół i warzyw. Dobrej jakości nieprzetworzone mięso wieprzowe bez obaw może zagościć w naszej diecie 1-2 razy w tygodniu (łączna porcja 350-500 g na tydzień). 

 

Przykładowe przepisy 

 

Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem polskiego mięsa wieprzowego, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!

 

Pomysł na włączenie wieprzowiny do diety w przypadku osteoporozy:

Polędwiczki wieprzowe w sosie buraczkowym

Składniki:

  • Polędwiczka wieprzowa - 250 gram 
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki 

    Sos: 
  • 3 buraki średniej wielkości
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka 
  • ½ łyżki masła 
  • ¼ cebuli 
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka koperku 
     

Przygotowanie:

Polędwicę ocieplić w temperaturze pokojowej, umyć i odciąć białe części. Mięso doprawić solą, pieprzem, a następnie posmarować 1 łyżką oleju. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozgrzać patelnię oraz jednocześnie podgrzać blaszkę lub naczynie żaroodporne w piekarniku. Na patelni podgrzać drugą łyżkę oleju i obsmażyć polędwicę na złoty kolor z  obu stron. Następnie włożyć ją do piekarnika i piec przez około 20 minut. Wyjąć pieczoną polędwicę i odłożyć na talerz

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na patelni z łyżką oleju rzepakowego. Następnie umyć i obrać buraki, drobno pokroić i dodać do cebuli. Po 4 minutach dodać masło, łyżkę śmietany. Smażyć przez kolejne 4 minuty. Podawać z koperkiem.

 

 

Pomysł na włączenie wieprzowiny do diety w przypadku IBS:

Pieczona cukinia z kaszą jaglaną i mielonym mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym z warzywami

Składniki:

  • Wieprzowina mielona – 130g (1.5 porcji)
  • Cukinia 300g (0.5 sztuki)
  • Kasza jaglana – 30g (2 łyżki) 
  • Cebula - 60g (0.5 sztuki) Czosnek, surowy - 1 ząbek
  • Pomidor w puszce – 120g (0.5 puszki)
  • Papryka czerwona słodka 150 (0.5 sztuki)
    Olej rzepakowy -15g (1.5 łyżek) 

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać nasiona oraz część miąższu, pozostawiając ok. 1/2 cm warstwę cukinii. Nasiona wyrzucić, miąższ odstawić (będzie potrzebny w dalszej części przepisu). Cukinię doprawić pieprzem, skropić olejem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 15 minut. 
  2. W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu (kaszę przed ugotowaniem należy dokładnie przepłukać). 
  3. Na patelni zeszklić pokrojoną cebulę oraz czosnek na oleju rzepakowym. Następnie dodać przyprawy. Po chwili dodać posiekaną papryczkę chili bez pestek, pokrojoną paprykę oraz odłożony miąższ z cukinii i smażyć, mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut. Dodać mięso i podsmażyć. 
  4. Dodać pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez ok. 3 minuty. Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną. Farsz wyłożyć do wgłębień cukinii, na wierzch położyć pomidorki koktajlowe lub półplasterki pomidora, doprawić dowolnymi ziołowymi przyprawami i zapiekać przez ok. 15 minut. 

 

 

Pomysł na włączenie wieprzowiny do diety w przypadku PCOS:

Kasza gryczana z warzywami i boczkiem

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 50 g wieprzowego boczku pieczonego
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • szklanka mrożonego lub świeżego zielonego groszku
  • przyprawy: oregano, papryka słodka
  • szczypiorek

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do głębokiego talerza.
  2. Na maśle podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę.
  3. Do mięsa dodać drobno posiekanego pora i smażyć razem ok. 5 min.
  4. Następnie dodać pokrojoną lub startą cukinię oraz zielony groszek.
  5. Wszystko doprawić wedle uznania, mieszając co chwilę.
  6. Dodać kaszę gryczaną do warzyw z boczkiem i dokładnie wymieszać.
  7. Przełożyć do talerza, dodać olej lniany i posypać szczypiorkiem.

 

 

Pomysł na włączenie wieprzowiny do diety w przypadku nietolerancji laktozy:

Szaszłyki wieprzowe

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 cebula czerwona
  • 2 papryki czerwone

 

Przygotowanie:

  1. Polędwiczki dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na małe plastry.
  2. W miseczce wymieszać razem musztardę, miód i sok z cytryny.
  3. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso i marynować w lodówce ok 2 h.
  4. Paprykę i cebulę pokroić w plastry.
  5. Wszystkie składniki nadziewać na patyczki drewniane szaszłykowe, tak aby między każdym kawałkiem mięsa była papryka i cebula.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 30 min lub grillować na patelni grillowej.