Podroby wieprzowe

Informacje podstawowe

Podroby wieprzowe to jadalne narządy wewnętrzne świń, które znajdują zastosowanie w przygotowaniu różnorodnych potraw. Są to m.in. serca, wątroby, płuca, ozory, mózgi i nerki. Serca to narządy o ciemnoczerwonej barwie, zbudowane z mięśni pokrytych grubą błoną. Wątroby to miąższowe narządy o brązowo-wiśniowej barwie i jędrnej, zwartej konsystencji, złożone z kilku płatów pokrytych gładką błoną. Płuca mają różową barwę oraz gąbczastą strukturę, zawierają dużo tkanki łącznej. Ozory składają się z mięsistej tkanki okrytej skórzastą błoną z licznymi brodawkami na powierzchni. Mózgi to narządy o owalnym kształcie i szaroróżowej barwie, które mają miękką konsystencję. Nerki (zwane też cynaderkami) są brązowym, twardym narządem parzystym w kształcie fasoli.[1]

 

Czy wiesz, że…?

Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat! 

 

 

Właściwości i skład

Podroby wieprzowe są bogate w liczne witaminy i składniki mineralne. Ich spożywanie dostarczy naszemu organizmowi pełnowartościowego białka, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6) oraz witaminę A. Spośród składników mineralnych obecnych w podrobach wieprzowych możemy wyróżnić m.in. wapń, fosfor, potas, sód, żelazo i cynk.

 

Rola podrobów w diecie i korzyści zdrowotne

Witaminy z grupy B, w które obfitują podroby wieprzowe, wspierają funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego - korzystnie wpływają na nasz nastrój, a także poprawiają sprawność intelektualną. Witamina A zapobiega chorobom narządu wzroku, jest też silnym antyoksydantem, zapobiegającym starzeniu się komórek i zmniejszającym ryzyko przemian nowotworowych. Spożywanie żelaza, którego szczególnie dużą ilość zawierają wątroby wieprzowe, wskazane jest w niedokrwistości z niedoboru żelaza. 

 

Jak spożywać podroby wieprzowe?

W zależności od tego, jakie podroby przyrządzamy, przygotowywać je będziemy na różne sposoby. Z serc i nerek wieprzowych najczęściej robi się gulasz (duszenie sprawia, że stają się bardziej delikatne). Wątroby można smażyć saute, a także panierować oraz dusić. Płuca, po wcześniejszym ugotowaniu, wykorzystuje się jako nadzienie do różnych potraw (np. do pierogów) oraz do dań w sosie. Ozory spożywa się po ich ugotowaniu, najlepiej podawane z dodatkiem sosów. Można je też (po ugotowaniu i pokrojeniu w plastry lub kostkę) zalać galaretą i podawać na zimno. Mózgi wieprzowe znajdują zastosowanie do przygotowania pasztecików.[3]

 

Przykładowe przepisy

Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem podrobów wieprzowych, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!

 

Pomysł na włączenie podrobów wieprzowych do diety w przypadku nietolerancji laktozy: 

Duszone cynaderki wieprzowe

Składniki:

  • 60 g nerek wieprzowych
  • 30 g mąki
  • 1 kostka przyprawy do zup
  • 50 g cebuli
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Nerki dokładnie opłukać, rozciąć wzdłuż (nie przekrajać całkowicie), wymoczyć w wodzie ok. 30 min.
  2. Odsączyć, zalać wrzącą wodą, zagotować, odlać wywar.
  3. Gdy nerki ostygną, pokroić w dość cienkie plasterki, przełożyć do garnka, wlać 250 ml wody i dodać kostkę przypraw oraz cebulę pokrojoną w talarki.
  4. Dusić powoli do miękkości.
  5. Gdy nerki zmiękną, przyprawić pieprzem i solą.
  6. Podawać z ugotowaną kaszą lub ziemniakami.

 

 

Pomysł na włączenie podrobów wieprzowych do diety w przypadku PCOS: 

Gulasz z wieprzowych podrobów

Składniki:

  • 30 dag serc wieprzowych
  • 30 dag nerek wieprzowych
  • 40 dag wątróbek
  • 2 duże marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 szklanki przecieru pomidorowego
  • ziele angielskie, pieprz, słodka papryka, liść laurowy

 

Przygotowanie:

Podroby (serca, nerki i wątróbki) pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni razem z podrobami. Wlać szklankę bulionu i dusić pod przykryciem. W tym czasie pokroić papryki, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do podrobów na patelni razem z przyprawami. Zalać przecierem i drugą szklanką bulionu. Dusić pod przykryciem. Na sam koniec dodać zahartowaną śmietanę. 

 

 

Z podrobów wieprzowych można przygotować także:

  • pasztety z wątróbek,
  • zupę jarzynową na podrobach,
  • galarety mięsne.