Siemię lniane

Informacje podstawowe

 

Dostępność siemienia lnianego

 

Nasiona lnu zwyczajnego mają bardzo szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Pochodzą z Bliskiego Wschodu, w Polsce są rośliną uprawną, kwitnącą od czerwca do lipca. 

 

Co znajdziesz w 100 gramach?

Kalorie
500kcal
Tłuszcz
42g
Białko
18g
Węglowodany
30g

 

Czy wiesz, że…?

 

Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat! 

 

Właściwości i skład

 

Nasiona siemienia lnianego są bardzo oleiste, a po namoczeniu śluzowate. Dzięki tym właściwościom słyną ze swojego działania osłonowego (normują pracę układu pokarmowego czy oddechowego), indeks glikemiczny: 35 

 

Rola siemienia lnianego w diecie i korzyści zdrowotne

 

Siemię lniane jest korzystne przy zaburzeniach perystaltyki jelit, w przypadku biegunek lub zaparć. Korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową, obniża bowiem stężenie cholesterolu LDL. Wykazuje również działanie przeciwnowotworowe. Mielone siemię wykorzystywane jest również przy podrażnieniach śluzówki wywołanych suchym kaszlem. 

 

Jak przygotowywać siemię lniane?

 

Siemię lniane można spożywać po namoczeniu całych nasion - pokrywają się wtedy charakterystycznym śluzem. Są odżywczym dodatkiem do owsianek czy musli, można je także zmielić lub rozgnieść. Mielone siemię lniane należy przechowywać w lodówce przez kilka dni. 

 

Przykładowe przepisy 

 

Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem siemienia lnianego, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!

 

Pomysł na włączenie siemienia lnianego do diety w przypadku dny moczanowej:

Kisiel z siemienia lnianego

Składniki (jedna porcja):

  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki mleka 1,5%
  • 1 jabłko
  • 3 garści malin

 

Przygotowanie:

  1. Siemię zalać wrzątkiem i odstawić do przestygnięcia.
  2. Jabłko umyć i pokroić, maliny opłukać.
  3. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.

 

 

Pomysł na włączenie siemienia lnianego do diety w przypadku nadciśnienia tętniczego:

Koktajl truskawkowy z polskim mini kiwi

Składniki:

  • mleko 2% - 110g (połowa szklanki)
  • woda – 110g (połowa szklanki)
  • polskie mini kiwi – 60g
  • truskawki mrożone/świeże - 120g (¾ szklanki)
  • siemię lniane – 10g (1 łyżka)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować na koktajl. 

 

Siemię lniane równie pysznie i zdrowo można przyrządzić na poniższe sposoby: 

  • Ciasteczka owsiane z siemieniem lnianym
  • Jogurt naturalny z owocami i siemieniem