Pieczarki

Informacje podstawowe

Dostępność pieczarek

Pieczarki są grzybami bardzo powszechnie uprawianymi, w sklepach można je dostać przez cały rok. Warto zaznaczyć, że Polska jest jednym z większych producentów pieczarek na całym kontynencie. Najpopularniejsze z nich - pieczarki białe - mają białe lub szarobiałe kapelusze, ciemne, bardzo cienkie blaszki i walcowaty trzonek. Spotkać się można także z innymi rodzajami pieczarek: pieczarkami brązowymi (z brunatnymi kapeluszami) oraz pieczarkami portobello (z szarawymi kapeluszami i średnicą ponad 10 cm).

Co znajdziesz w 100 gramach?

Kalorie
22kcal
Tłuszcz
0.3g
Białko
3.1g
Węglowodany
3.3g
Witamina C
2.1mg

 

Czy wiesz, że…?

Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat! 

 

 

Właściwości i skład 

Pieczarki są niskokaloryczne i są one źródłem wartościowego białka, błonnika pokarmowego i łatwo przyswajalnych tłuszczów. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę D, C, A i E oraz lektyny, substancje antyoksydacyjne i tyrozynę.

 

Rola pieczarek w diecie i korzyści zdrowotne

Błonnik pokarmowy pod postacią beta-glukanów, którego dostarczają nam pieczarki, przyspiesza przemianę materii, korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi i pomaga regulować stężenie glukozy. Związki bioaktywne razem z antyoksydantami obniżają ryzyko procesu nowotworzenia i zwalniają procesy starzenia się komórek naszego organizmu. Spożywanie pieczarek działa także stymulująco na układ odpornościowy oraz zmniejsza ryzyko zakażeń drożdżakami.

 

Jak przygotowywać pieczarki?

Surowe pieczarki nie są niejadalne - spożycie ich w takiej formie nie grozi zatruciem. Najczęściej jednak pieczarki spożywamy po poddaniu ich obróbce termicznej - smażeniu lub pieczeniu. Wykorzystać je możemy do przyrządzania zup, sosów do mięs i kasz, jako dodatek do makaronów czy pizzy. Najlepiej jest zawsze kupować świeże pieczarki i przechowywać je w lodówce w papierowym opakowaniu maksymalnie 2-3 dni. 

 

Przykładowe przepisy 

Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem polskich pieczarek, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!

 

Pomysł na włączenie pieczarek do diety w przypadku zespołu metabolicznego:

Kasza z warzywami

Składniki (cztery porcje):

  • 100 g kaszy pęczak
  • pęczek natki pietruszki
  • 15 pieczarek
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 plastry selera
  • 1 cebula
  • szklanka fasolki szparagowej
  • przyprawy: papryka słodka, majeranek, oregano, bazylia

 

Przygotowanie:

  1. Marchew, selera, cebulę, korzeń pietruszki i pieczarki obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z olejem i przyprawami.
  2. Warzywa wyłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piec ok. 30 min w  190°C.
  3. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, fasolkę szparagową ugotować na parze.
  4. Wszystkie składniki wymieszać razem.

 

Pomysł na włączenie pieczarek do diety w przypadku fenyloketonurii:

Pasztet z cukinii i pieczarek

Składniki (na jedną blachę):

  • 2 cukinie
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki bułki tartej PKU niskobiałkowej
  • 30 g zamiennika jaj PKU
  • 100 g pieczarek
  • przyprawy: pieprz, papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oleju.
  2. Dodać umyte, obrane i pokrojone pieczarki i chwilę podsmażyć, następnie dusić pod przykryciem.
  3. Formę do pieczenia posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  4. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Do warzyw dodać podsmażone pieczarki z czosnkiem i cebulką oraz bułkę tartą i ubity zastępnik jaj.
  6. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki.
  7. Piec ok. 50-60 min w 190 stopniach.

 

 

Polskie pieczarki równie pysznie i zdrowo można przyrządzić na poniższe sposoby:

  • Makaron z polędwiczkami wieprzowymi, pieczarkami i suszonymi pomidorami
  • Zupa pieczarkowa
  • Pulpeciki wieprzowe w sosie pieczarkowym