Jabłka

Informacje podstawowe

Dostępność polskich jabłek

Jabłka to jedne z najbardziej popularnych owoców w naszym kraju - Polska należy do wiodących producentów jabłek na świecie. Zarejestrowanych jest około 60 odmian jabłoni domowej. Do najpopularniejszych gatunków jabłek zaliczamy: Ligol, Golden Delicious, Idared, Gala (gatunki zimowe), Antonówka Zwykła, Kosztela, Gloster (gatunki jesienne).

Jabłka dostępne są w sklepach przez cały rok. Zbierane są pod koniec lata i na początku jesieni - najlepiej smakują w okresie sierpień-październik. Jak wybrać najlepsze? Warto unikać sztuk obitych i z przebarwieniami.

Co znajdziesz w 100 gramach?

Kalorie
52kcal
Tłuszcz
0.2g
Białko
0.26g
Węglowodany
13.81g
Błonnik
2.4g
Cukier
10g
Witamina C
4.6mg

 

Rola jabłek w diecie i korzyści zdrowotne

Błonnik pokarmowy zawarty w jabłkach obniża ciśnienie krwi, zmniejsza wchłanianie cholesterolu (a tym samym zmniejsza ryzyko miażdżycy naczyń krwionośnych) oraz przyspiesza trawienie i perystaltykę, co pomaga w przypadku zaparć. Dość szybko daje też uczucie sytości. Bor i kwercetyna korzystnie działają na pracę układu nerwowego. Kwercetyna wykazuje działanie obniżające ciśnienie krwi, zmniejsza także ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona [2] oraz chroni osoby z cukrzycą przed zachorowaniem na zaćmę. Witamina C wspiera układ immunologiczny, zapobiegając infekcjom. Udowodniono, że regularne spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. [3] Badania wykazują też dobroczynny, hamujący wpływ jabłek na rozwój cukrzycy. [4]

 

Jak przechowywać i spożywać jabłka?

W celu przedłużenia świeżości jabłek, przechowuj je w chłodnym miejscu (np. w szufladzie lodówki). Jabłka należą do owoców, które dojrzewają także po ich zerwaniu z drzewa - chłodne temperatury ograniczą wytwarzanie etylenu, tym samym spowalniając proces dojrzewania. Najwięcej dobroczynnych właściwości ma surowe jabłko nieobrane, gdyż aż ⅔ błonnika znajduje się w skórce owocu. Suszenie jabłek zmniejsza ilość zawartej w nich witaminy C.  

 

Przykładowe przepisy

Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem polskich jabłek, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!

 

Pomysł na włączenie jabłek do diety w przypadku fenyloketonurii:

Placuszki z jabłkami:

Składniki (dwie porcje):

  • 2 jabłka
  • 120 g mąki niskobiałkowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ksylitolu 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Wszystkie składniki wymieszać w misce.
  3. Placuszki smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. 

 

Pomysł na włączenie jabłek do diety w przypadku celiakii:

Kasza jaglana z prażonym jabłkiem:

Składniki (dwie porcje):

  • kasza jaglana 65 g
  • 1 duże jabłko
  • cynamon mielony, 1 łyżeczka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • nasiona słonecznika 10 g (1 łyżka)

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłukać i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. Wlać do garnka odrobinę wody (1 cm ponad dno). Jabłko obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody. Gotować do miękkości. Połączyć kaszę oraz jabłko i posypać cynamonem.

 

Pomysł na włączenie jabłek do diety w przypadku chorób trzustki:

Naleśniki z musem jabłkowym, wanilią i cynamonem:

Składniki (dwie porcje):

  • jajko 60 g (2 sztuki)
  • mąka z płaskurki 30g (3 łyżki)
  • mleko 70 ml (¼ szklanki)
  • olej rzepakowy - 5g (płaska łyżeczka)
  • 1 jabłko
  • cynamon - 2g
  • wanilia - 2g

 

Przygotowanie:

  1. Składniki ciasta naleśnikowego (jajko, mąkę i mleko oraz odrobinę oleju) roztrzepujemy.
  2. Smażymy naleśniki.
  3. Pokrojone jabłko podduszamy na wodzie, po czym miksujemy na konsystencję musu.
  4. Naleśniki napełniamy musem i posypujemy cynamonem oraz wanilią.

 

 

Polskie jabłka można równie pysznie i zdrowo przygotować na poniższe sposoby:

  • talerz wędlin wieprzowych długodojrzewających z konfiturą z aronii i jabłek,
  • owsianka z prażonymi jabłkami i cynamonem,
  • pieczone jabłka z żurawiną,
  • placki twarogowe z jabłkiem.