Buraki

Informacje podstawowe

Dostępność polskich buraków

Buraki należą do rodziny roślin szarłatowatych. W Polsce wykorzystuje się je głównie w celach konsumpcyjnych, jak i do produkcji cukru oraz paszy dla zwierząt. Do grupy buraków uprawnych zalicza się buraki liściowe oraz korzeniowe (cukrowy, ćwikłowy, pastewny). Ich główną częścią jadalną jest spichrzowy korzeń. W Polsce prowadzona jest głównie uprawa buraka ćwikłowego, który pomimo wysokich wymagań dotyczących wody i światła, potrafi rozwijać się na każdym podłożu przeznaczonym do uprawy warzyw. Nasiona rozpoczynają proces kiełkowania w temperaturze min. 8 stopni. Wzrost roślin trwa zazwyczaj do 4 miesięcy. Buraki, które będą przetrzymywane w spiżarni lub piwnicy, powinno zebrać się we wrześniu lub październiku.

Co znajdziesz w 100 gramach?

Kalorie
42kcal
Tłuszcz
0.1g
Białko
1.8g
Węglowodany
7.3g
Błonnik
2.2g
Cukier
7g
Witamina C
4.9mg

 

Czy wiesz, że…?

Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat! 

 

 

Właściwości i skład 

Surowe buraki posiadają niski indeks glikemiczny (IG=30), w porównaniu z warzywami poddanymi obróbce termicznej (IG= 65). Buraki są dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego oraz potasu. Zawartość azotanów w tym produkcie wpływa na zwiększenie wydolności w sportach wytrzymałościowych, więc są one produktem, który powinien się znaleźć w kuchni sportowców.

 

Rola buraków w diecie i korzyści zdrowotne

Burak często wykorzystywany jest w terapii niedokrwistości, nie jest on jednak, jak się powszechnie sądzi, bogaty w żelazo, tylko w kwas foliowy. Dzięki zawartości azotanów sprawdzi się w diecie osób z nadciśnieniem oraz podwyższonym cholesterolem. Ostrożne w jego spożywaniu powinny być osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ po obróbce termicznej buraki posiadają wysoki indeks glikemiczny. Należy również pamiętać, że zawartość wszelkich witamin oraz składników mineralnych ulega zmniejszeniu w trakcie obróbki termicznej, dlatego warto wprowadzić do swojej diety przede wszystkim produkty z buraka surowego np. wyciśnięty sok buraczany.

 

Jak przygotowywać buraki?

Buraki w polskiej kuchni najczęściej wykorzystywane są do przygotowania barszczu oraz buraczków (na zimno lub ciepło), podawanych jako dodatek do obiadu. Buraki można przygotować w formie gotowanej (barszcz czerwony), pieczonej (kotlety z buraka, ciasta) oraz surowej (soki, koktajle). Chociaż buraki kojarzone są z daniami wytrawnymi, to coraz częściej można znaleźć przepisy na ciasta i ciasteczka z ich dodatkiem. Buraki najlepiej przechowywać w lodówce w suchym miejscu (szczelnie zamknięty pojemnik). Należy zadbać o to, by były suche, w przeciwnym wypadku może pojawić się na nich pleśń. Czas przechowywania wynosi maksymalnie 4 tygodnie.

 

Przykładowe przepisy 

Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem polskich buraków, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!

 

Pomysł na włączenie buraków do diety w przypadku:

  • dny moczanowej: zupa krem z buraka z natką pietruszki i grzankami z chleba żytniego,
  • celiakii: koktajl z buraka, jabłka i marchewki,
  • hipercholesterolemii: sałatka z burakiem pieczonym, sałatą, polskim serem kozim, nasionami dyni,
  • choroby wrzodowej żołądka: kanapka z chleba pszennego z chudą wędliną wieprzową (z polskiej hodowli ekologicznej), sałatą i pieczonym burakiem.