Kasza jaglana – zdrowie na talerzu

Kasza jaglana, inaczej jagła, to łuskane ziarna prosa. Jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Coraz częściej gości na stołach Polaków, ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Kasz jaglana to jedna z nielicznych kasz o działaniu zasadotwórczym. Odgrywa istotną rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. 

Kasza jaglana nie zawiera dużo skrobi, za to bogata jest w łatwo przyswajalne białko. Zawiera także spore ilości witamin z grupy B, szczególnie witaminy B1, B2 i B6. Dostarcza wielu minerałów: żelaza, miedzi, krzemu. Krzemionka zawarta w kaszy jaglanej poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Zapobiega też odwapnieniu kości, wspiera ich mineralizację. 

Kasza jaglana jest lekkostrawna, 100 g ugotowanej kaszy to około 112 kcal. Niestety indeks glikemiczny ugotowanej kaszy jest wysoki – IG 71. Poziom cukru po jej spożyciu szybko rośnie, dlatego należy łączyć ją z białkiem i tłuszczem. Jagła nie zawiera glutenu, mogą ją spożywać osoby nietolerujące tego białka i chorujące na celiakię. Ze względu na wysoki poziom żelaza zalecana jest dla osób z anemią. Pamiętać jednak należy, aby jagłę podawać z produktami spożywczymi bogatymi w witaminę C, podniesie to przyswajalność żelaza.

Mamy chętnie podają kaszę jaglaną swoim dzieciom w okresie jesiennym i wiosennym, bowiem kasza jaglana zmniejsza stany zapalne błon śluzowych. W czasie kataru skraca czas infekcji, zmniejsza ilość wydzieliny. 

Jagła zawiera również lecytynę, która wpływa pozytywnie na pamięć i koncentrację. Polecana jest osobom pracującym umysłowo oraz uczniom i studentom przygotowującym się do egzaminów. Świetnie sprawdza się w diecie lekkostrawnej, przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.

Kasza jaglana wykazuje również działanie moczopędne, przyczynia się do lepszego usunięcia bakterii z układu moczowego, a tym samym zapobiega infekcjom. Hamuje rozwój bakterii w jamie ustnej, w połączeniu z natką pietruszki zapewnia świeży oddech, nawet po daniach z dodatkiem czosnku. 

Justyna Połomska – dietetyk, edukator żywieniowy

Foto: Pixabay